Open tuin

De tuin van Kasteel Lunenburg wordt ieder jaar één weekend opengesteld voor het publiek. 

De Open Tuindagen op 15 en 16 juni 2019 waren zeer geslaagd en goed bezocht. In 2020 zal de tuin te bezichtigen zijn op zaterdag 6 juni en zondag 7 juni van 10 tot 17 uur, entrée 4 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.

Wandelroutes

Er zijn wandelroutes uitgezet door de aangelegde tuin en naar het natuurgebied. Als u de pijlen volgt zult u niets van al het moois missen. U kunt ook de route volgens langs de meer dan 30 volgekastjes die opgehangen zijn voor de meesjes die hopelijk alle processierupsen oppeuzelen.

Arboretum

Er zijn 19 bijzondere bomen van informatiebordjes voorzien waarmee er een indrukwekkend arboretum ontstaan is.

Terras

Na gewandeld te hebben kunt u op het terras onder de oude plataan heerlijk uitrusten en genieten van een kop koffie, thee of fris met wat lekkers er bij. Bea van Leeuwen van de Kaasdelicatessen winkel in Doorn, zal met haar gezellige Cirtoënbus bij het terras staan met allerlei heerlijke hapjes. Haar paprikasoep is onovertroffen! De klanken van Franse chansons maken de sfeer compleet.

Planten te koop

Tijdens het Open Tuin weekend zijn planten te koop die door de hoveniers zelf gekweekt worden in de kas. Ze kweken veel verschillende soorten zoals kalimeris incisa (zomeraster), alchemilla mollis (vrouwenmantel), sedum spectabile herbstfreude (vetkruid), hydrangea quercifolia (eikenblad hortensia).

Kunst expositie en verkoop

In het Koetshuis is een verkoop-expositie van drie zeer diverse kunstenaars. Tijdens de Open Tuin dagen op 15 en 16 juni 2019 waren dit Rini Klaver met bronzen beelden, Thea Figee met geblazen glasobjecten en miniatuur prenten en Cornelis de Koning, fijnschilder, geheel in de traditie van de oude meesters zoals Caravaggio en Vermeer en toont stillevens op paneel.  

Bijen

Imker Ton Nahuijsen heeft zijn bijenstal op het landgoed van Kasteel Lunenburg. Hij zal u graag vertellen over het wonderlijke leven van de bijen. Wat heeft Ton een passie voor zijn hobby en wat weet hij veel. Ton en zijn vrouw Lida  verkopen jaarlijks potten honing van zijn Lunenburgse bijen.

Optreden SalonEnsemble La Vie En Rose 

Op zondag 16 juni trad ter gelegenheid van de Open Tuin op Kasteel Lunenburg in Langbroek, het SalonEnsemble La Vie En Rose  op. 

Het is het roemruchte Utrechts Salon Orkest uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw dat zich nu onder de naam SalonEnsemble La Vie En Rose presenteert. De vroegere studenten van het Utrechts Conservatorium zijn inmiddels prominente, gelouterde en gelauwerde musici uit de gelederen van het Radio Filharmonisch Orkest, Orkest van de Achttiende Eeuw, ASKO/Schoenberg en Mondriaan Kwartet. Plus gris, plus sage…  maar met onverminderd enthousiasme klinken de pikante polka’s, trotse tango’s, wufte walsen, geinige genrestukjes en licht-klassieke meesterwerken in verrassende arrangementen.

Goed doel - Het Droomhuis

Het entreegeld dat betaald is door de bezoekers, en de opbrengst van de verkoop van de honing, planten, catering en (een deel van de) kunst, komt volledig ten goede aan een goed doel dat ieder jaar zorgvuldig gekozen wordt. In 2019 zal de opbrengst ten goede komen aan Stichting Droomhuis in Wijk bij Duurstede. Voor meer informatie over dit bijzondere project zie www.stichtingdroomhuis.nl.

Alle gemaakte kosten van dit Open Tuin weekend worden door de eigenaren van Kasteel Lunenburg betaald.

De totale opbrengst van het Open Tuin weekend in 2019 bedroeg € 6222,01 en was voor Stichting Droomhuis in Wijk bij Duurstede.

Komt u met de auto? U kunt de P borden langs de Langbroekerdijk volgen.

Honden zijn van harte welkom, maar aangelijnd.

Op zondag betalen de leden van de Nederlandse Tuinenstichting geen entrée op vertoon van het lidmaatschapspasje.

Bekijk de video op de website van RTV Utrecht.

Met veel dank aan Drukkerij Den Hoed uit Wijk bij Duurstede, www.drukkerijdenhoed.nl