Open tuin

De tuin van Kasteel Lunenburg wordt ieder jaar één weekend opengesteld voor het publiek. 

In 2020 zal de tuin te bezichtigen zijn op zaterdag 6 juni en zondag 7 juni van 10 tot 17 uur, entrée 4 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.

Wandelroutes

Er zijn wandelroutes uitgezet door de aangelegde tuin en naar het natuurgebied. Als u de pijlen volgt zult u niets van al het moois missen. U kunt ook de route volgens langs de meer dan 30 volgekastjes die opgehangen zijn voor de meesjes die hopelijk alle processierupsen oppeuzelen, de vleermuiskasten en het nieuwe XXL insecten hotel.

Arboretum

Er zijn 19 bijzondere bomen van informatiebordjes voorzien waarmee er een indrukwekkend arboretum ontstaan is.

Terras

Na gewandeld te hebben kunt u op het terras onder de oude plataan heerlijk uitrusten en genieten van een kop koffie, thee of fris met wat lekkers er bij. Bea van Leeuwen van de Kaasdelicatessen winkel in Doorn, zal met haar gezellige Cirtoënbus bij het terras staan met allerlei heerlijke hapjes. Haar paprikasoep is onovertroffen! De klanken van Franse chansons maken de sfeer compleet.

Planten te koop

Tijdens het Open Tuin weekend zijn planten te koop die door de hoveniers zelf gekweekt worden in de kas. Ze kweken veel verschillende soorten zoals kalimeris incisa (zomeraster), alchemilla mollis (vrouwenmantel), sedum spectabile herbstfreude (vetkruid), hydrangea quercifolia (eikenblad hortensia).

Insektenhotel XXL

Met veel passie was Ton Nahuijsen vele jaren imker op Lunenberg tot dat hij onlangs allergisch bleek te zijn voor zijn bijen. Ton heeft zijn bijenstal op het landgoed omgebouwd tot een prachtig insekten hotel waar de egels deze winter al veelvuldig gebruik van hebben gemaakt. Ton zal u graag vertellen over het wonderlijke leven van de bezoekers van het insekten hotel. Ton en zijn vrouw Lida verkopen tijdens de open tuin de laatste zelf gewonnen honing van de Lunenburgse bijen.

Zaagkunst

 

Meervouding Nederlands kampioen (ketting)zaagkunst Dave Harmsworth zal op zaterdag 6 juni en zondag 7 juni demonstreren hoe hij een stuk boomstam omtovert in de meest prachtige beelden. Om een idee te krijgen van wat hij zoal maakt kunt u een kijkje nemen op www.treeworks.nl/voorbeelden. Wat Dave maakt uit Lunenburgs hout is te koop tijdens de open tuin dagen en de opbrengst is voor de Voedselbank. Ook zal Dave eerder gemaakte grote en kleine kunstwerken meenemen en te koop aanbieden.  

 

Optreden SalonEnsemble La Vie En Rose 

 

Op zondag 7 juni treedt ter gelegenheid van de Open Tuin op Kasteel Lunenburg in Langbroek, het SalonEnsemble La Vie En Rose op. 

Het is het roemruchte Utrechts Salon Orkest uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw dat zich nu onder de naam SalonEnsemble La Vie En Rose presenteert. De vroegere studenten van het Utrechts Conservatorium zijn inmiddels prominente, gelouterde en gelauwerde musici uit de gelederen van het Radio Filharmonisch Orkest, Orkest van de Achttiende Eeuw, ASKO/Schoenberg en Mondriaan Kwartet. Plus gris, plus sage…  maar met onverminderd enthousiasme klinken de pikante polka’s, trotse tango’s, wufte walsen, geinige genrestukjes en licht-klassieke meesterwerken in verrassende arrangementen.

 

Goed doel - De Voedselbank

 

Het entreegeld dat betaald is door de bezoekers, en de opbrengst van de verkoop van de honing, planten, catering en (een deel van de) zaagkunst, komt volledig ten goede aan een goed doel dat ieder jaar zorgvuldig gekozen wordt. In 2020 zal de opbrengst ten goede komen aan de Voedselbank Kromme Rijn. 

Alle gemaakte kosten van dit open tuin weekend worden door de eigenaren van Kasteel Lunenburg betaald.

De totale opbrengst van het open tuin weekend in 2019 bedroeg € 6222,01 en was voor Stichting Droomhuis in Wijk bij Duurstede.

Komt u met de auto? U kunt de P borden langs de Langbroekerdijk volgen.

Honden zijn van harte welkom, maar aangelijnd.

Op zondag betalen de leden van de Nederlandse Tuinenstichting geen entrée op vertoon van het lidmaatschapspasje.

Bekijk de video op de website van RTV Utrecht.

 

Met veel dank aan Drukkerij Den Hoed uit Wijk bij Duurstede, www.drukkerijdenhoed.nl