Stinzenplanten
Stinzenplanten vormen een bijzondere groep verwilderende sierplanten. Stinzenplanten horen thuis op oude buitenplaatsen en op de oude 'stinzen' (landhuizen) in Friesland. Zij zijn daar al eeuwen geleden geplant. Daar zijn ze verwilderd en door de jaren heen massaal ingeburgerd. Het zijn vooral in het voorjaar bloeiende bol-, knol- en wortelstokgewasjes. Velden vol bloeiende bolgewasjes maken een bezoek aan een buitenplaats tot een waar lentefeest.
In het najaar van 2016 hebben de hoveniers meerjarige en inheemse bollen geplant, een groot aantal zijn stinzenplanten zoals bijvoorbeeld sneeuwklokjes (Galanthus elwesii, bloeien in januari, februari, maart), sneeuwroem (Chionodoxa forbesii, bloeien in maart, april), winter akoniet (Eranthus Cilicica, bloeien in februari, maart), hondstandje (Erythronium pagoda, bloeit in april), kievitsbloem (Fritilaria meleagris, bloeit in april), bos hyacint (Hyacinthoides non-scripta blue bell, bloeit in april, mei) en blauwe druif (Muscari botryoides superstar, bloeit in april, mei).
Grijze tuin
In de grijze tuin staan beelden van zomer en winter tegenover elkaar. De witte en grijze planten die geplant zijn, zijn Pyrus Salicifolia Pendula en Hydrangea Grandiflora “Annabelle”.
Eikenlaantje
Het eikenlaantje wordt ook wel het melklaantje genoemd omdat hier vroeger de boer met zijn koeien liep. Het is net of het rechte pad voorzien is van een tapijt, het is echter een dikke laag mos. De eiken zijn 100 jaar oud.
Natuurproject
Achter de kasteeltuin is het natuurproject met een natuurplas. Het natuurproject is ontwikkeld voor het behoud van de weidevogels. Er is ook een uitkijkpost gemaakt.
Insecten hotel
Lunenburg heeft nu haar eigen “insectenhotel” op de locatie rechts van het Eikenlaantje, ongeveer 40 meter na de brug.
Vogelhuisjes project
Ook in de tuin van Lunenburg komt de processierups nu elk jaar terug. Om het aantal rupsen te beperken heeft Ton Nahuijsen ruim 30 vogelhuisjes gemaakt en verspreid door de tuin opgehangen. Deze kastjes zijn speciaal voor de meesjes. De meesjes eten graag rupsen en op deze manier proberen we het aantal rupsen wat terug te dringen.