De tuin



Ontwerp

De Britse Caroline Tisdall Mackenzie is ontwerpster van de tuin rondom kasteel Lunenburg. Begin jaren 80 trof ze een verwilderde tuin aan waarin veel hoge bomen stonden met een rozentuin die wel mooi was maar een beperkte bloeitijd had. Caroline wijst op het belang van het integreren van het landschap met de tuin. Het moet een geheel vormen. De tuin werd aangepast aan de bestaande elementen. Het resultaat van haar werkzaamheden is een landschapspark in romantisch engelse stijl met prachtige waterpartijen.

Meteen na binnenkomst wordt de aandacht al getrokken door een beeld van een paard dat temidden van grote struiken rhodondendrons lijkt te grazen in de wei. Het paard is gemaakt door kunstenaar Pieter d’Hont uit Utrecht. Van zijn hand is ook de bizon bij het terras. De oprijlaan wordt geflankeerd door geleide kamperfoelie die op kleine inheemse boompjes lijken. De voortuin is open ingericht waardoor er een mooi uitzicht is op het huis en de velden aan de overkant.

De tuin is ontworpen rond bomen, water en vergezichten. De ontwerpster vond het belangrijk dat de tuin veel verschillende plekjes heeft waar je even alleen kunt zijn met de natuur. Dit verklaart een relatief groot aantal zitplaatsen in de tuin om de omgeving rustig te kunnen bekijken en wat “weg te kunnen dromen”.

Zo is er een dialooghoek gemaakt net voor het bos waar twee stoelen aan de waterkant tegenover elkaar geplaatst zijn met uitzicht op een verwilderd veld. Er is een afgezonderde stoel in het filosofenhoekje, Diana ligt daar verscholen met pijl en boog tussen de rozen.

Vijver

De aanleg van de tuin heeft verborgen achtergronden. Zo is de vijver aangelegd in de wijsgerige Yin en Yang vorm, met in het hart een engelse vaas uit de 18e eeuw. In de vijver groeien dotterbloemen en waterlelies. Bij de vijver rondom de toren en de achterste vijver is in de winter van 2017 beschoeiing aangelegd en deels vervangen. In het najaar van 2017 werden er meerdere graskarpers uitgezet om op een natuurlijke manier de waterplanten in toom te houden. Het klaterende water is bijzonder rustgevend en nodigt uit om lang aan de waterkant te blijven zitten.

Arboretum

De trots van de tuin zijn de prachtige oude bomen, welke in de 18e eeuw geplant zijn, zoals de sequoia, moerascipres, eiken, kastanjes, platanen en lindebomen. In het voorjaar van 2013 is in de voortuin een koningslinde geplant ter ere van de kroning van Prins Willem Alexander. Er zijn onlangs 19 bomen van een informatiebordje voorzien.

Recent zijn er bomen gepland zoals tamme kastanje (Castanea sativa), christusdoorn (Gleditia triacanthos) en verschillende eiken, waaronder steeneiken (Quercus ilex).

Ook de blauwe regens (Wisteria sinensis) zijn een sieraad voor de tuin, ze klimmen hun weg via een aantal bomen naar boven, wat in het voorjaar een prachtige bloemenzee opleverd. De hongaarse eik (Quercus frainetto), vlakbij de lage vijver, springt in het oog door zijn opvallende blad. Hier vindt u ook een aantal walnotenbomen (Juglans regia).

Heesters zijn er in grote diversiteit te vinden zoals o.a. rhododendrons, camelia’s, rozen, mahonia’s, verschillende soorten hydrangea (hortensia’s), sneeuwbal (Viburnum bodnantense dawn), vlinderstruik (Budlija davidii) en de toverhazelaar (Hamamelis mollis).

Er zijn veel verschillende vaste planten waaronder kattenkruid (Nepeta fasenii), sedum (Sedum Herbst Freude), vrouwenmantel (Alchemilla mollis), witte aronskelk (Calla lily), hartlelie (Hosta fortunei), mammoetblad (Gunnera manicata) en geranium rozanne.

Achter het zwembad was oorspronkelijk een Engelse groentetuin, omringd met buxus. Tegenwoordig fungeert de moestuin als bloementuin met daarin onder andere canna’s, dahlia's en gladiolen die omringt worden door lonicera.

Varentuin

In de varentuin staan een aantal grassen zoals blauw schapengras (Festuca glauca), lampenpoetsersgras (Pennisetum al hameln) en prachtriet (Miscanthus sinensis).

Stinzenplanten

 

Stinzenplanten vormen een bijzondere groep verwilderende sierplanten. Stinzenplanten horen thuis op oude buitenplaatsen en op de oude 'stinzen' (landhuizen) in Friesland. Zij zijn daar al eeuwen geleden geplant. Daar zijn ze verwilderd en door de jaren heen massaal ingeburgerd. Het zijn vooral in het voorjaar bloeiende bol-, knol- en wortelstokgewasjes. Velden vol bloeiende bolgewasjes maken een bezoek aan een buitenplaats tot een waar lentefeest.

In het najaar van 2016 hebben de hoveniers meerjarige en inheemse bollen geplant, een groot aantal zijn stinzenplanten zoals bijvoorbeeld sneeuwklokjes (Galanthus elwesii, bloeien in januari, februari, maart), sneeuwroem (Chionodoxa forbesii, bloeien in maart, april), winter akoniet (Eranthus Cilicica, bloeien in februari, maart), hondstandje (Erythronium pagoda, bloeit in april), kievitsbloem (Fritilaria meleagris, bloeit in april), bos hyacint (Hyacinthoides non-scripta blue bell, bloeit in april, mei) en blauwe druif (Muscari botryoides superstar, bloeit in april, mei).

 

Grijze tuin

 

In de grijze tuin staan beelden van zomer en winter tegenover elkaar. De witte en grijze planten die geplant zijn, zijn Pyrus Salicifolia Pendula en Hydrangea Grandiflora “Annabelle”.

 

Eikenlaantje 

 

Het eikenlaantje wordt ook wel het melklaantje genoemd omdat hier vroeger de boer met zijn koeien liep. Het is net of het rechte pad voorzien is van een tapijt, het is echter een dikke laag mos. De eiken zijn 100 jaar oud. 

 

Natuurproject

 

Achter de kasteeltuin is het natuurproject met een natuurplas. Het natuurproject is ontwikkeld voor het behoud van de weidevogels. Er is ook een uitkijkpost gemaakt.

 

Fruitbomenlaan

 

In het vroege voorjaar van 2022 is er een nieuwe laan van fruitbomen aangelegd. Vroeger had men bij buitenplaatsen hoogstam fruitbomen zodat het vee er onder kon lopen. Wij proberen in deze kasteeltuin zo veel mogelijk het cultuur historisch idee na te streven en daarom is er gekozen voor 20 verschillende inheemse hoogstam fruitbomen.

 

Insectenhotel XXL

 

Lunenburg heeft een prachtig “insectenhotel” op de locatie rechts van het Eikenlaantje, ongeveer 40 meter na de brug. Ton Nahuijsen is jarenlang een zeer gepassioneerde imker geweest van de bijenstal op Lunenburg tot afgelopen najaar bleek dat Ton allergisch is voor bijensteken. Inmiddels heeft Ton de bijenstal omgebouwd tot een schitterend ecologisch XXL Insectenhotel. Met de nachtcamera kunnen we volgen welke bezoekers er komen en zo weten we dat o.a. de egel en de bosuil graag geziene gasten zijn. 

 

Vogelhuisjes project

 

Ook in de tuin van Lunenburg komt de processierups nu elk jaar terug. Om het aantal rupsen te beperken heeft Ton Nahuijsen ruim 30 vogelhuisjes gemaakt en verspreid door de tuin opgehangen. Deze kastjes zijn speciaal voor de meesjes. De meesjes eten graag rupsen en op deze manier proberen we het aantal rupsen wat terug te dringen. Ook heeft Ton een aantal vleermuiskasten gemaakt die al meteen in gebruik genomen werden door de vleermuizen. 

 

 



Uilenkast en eekhoornhuis

 

Achter de werkschuur is in een hoge boom een uilenkast opgehangen die door Ton gemaakt is. Onlangs had Ton de uilenkast geobserveerd en omdat hij dacht dat er geen uilen waren wilde hij de kast gaan schoonmaken. Eenmaal hoog op de ladder zag Ton toch beweging in de kast en besloot de nachtcamera op te hangen om meer te weten te komen van de bewoners. Een tijd later konden we inderdaad op filmpje zien hoe 2 uilen nestellen in de uilenkast. Inmiddels is er nog een uilenkast bijgekomen die ook bewoond is.

 

De nieuwste aanwinst in de tuin zijn de twee door Ton gemaakte eekhoornhuizen met een doorzichtige voorkant. De eekhoorns komen veelvuldig smikkelen van de nootjes en het is een lust om ze bezig te zien!