Bijenstal

Imker Ton Nahuijsen zorgde vele jaren vol passie voor de bijen op Lunenburg. Het was dan ook wel een erg grote tegenvaller voor Ton dat hij onlangs ondervond allergisch te zijn geworden voor bijensteken. Ton is de afgelopen tijd druk bezig gweest met het ombouwen van de bijenstal tot een prachtig insekten hotel XXL. Zodra we wat meer foto's en verhalen over de nieuwe bewoners hebben zullen we deze pagina verder aanpassen.  

Elk seizoen is weer anders en je bent volgens Ton als imker nooit uitgeleerd. De natuur biedt altijd weer verrassingen. De bijen vormen een van de belangrijkste schakels in onze voedselketen. Ze zijn verantwoordelijk voor 80% van de bestuiving van bloemen waardoor uiteindelijk vruchten gevormd worden. Overigens zijn er ook andere bestuivende insecten zoals hommels e.d. maar hun bijdrage is veel kleiner. Zonder bijen zouden alleen gewassen overblijven die afhankelijk zijn van windbestuiving en dan zou ons voedselaanbod wel heel beperkt worden. Monocultuur, het gebruik van pesticiden in de landbouw en bijenziektes maken het allemaal niet eenvoudiger. Gelukkig is er tegenwoordig veel aandacht voor deze problemen en door internationale samenwerking met imkerverenigingen en universiteiten boeken we langzaam voortuitgang om de bijen een beter en gezonder voedselaanbod en leefmilieu te bieden.

De bijenstal Lunenburg werd gebouwd in oktober 2009 in het natuurgebied gelegen achter de tuinen van het kasteel. De stal biedt plaats aan zes tot acht bijenvolken die in het vroege voorjaar volop profiteren van de grote aantallen sneeuwklokjes die dan bloeien. Het voedselaanbod in de omgeving van Kasteel Lunenburg is het hele seizoen door erg gevarieerd en het gebruik van pesticiden komt niet of nauwelijks voor, zeker niet in de directe omgeving van de bijen. Bij een temperatuur hoger dan 10⁰C zijn de bijen actief van midden februari tot eind september en maken ze gebruik van het ruime en gevarieerde voedselaanbod. Vanwege de klimatologische veranderingen zijn de bijen vaak langer actief. Het is geen uitzondering meer als je nog bijen ziet vliegen in december. De volken groeien vanaf februari-maart van ongeveer zeven- tot tienduizend winterbijen naar wel veertigduizend zomerbijen, ontwikkelen nieuwe koninginnen en verzamelen honing en stuifmeel. Bij voldoende opbrengst wordt de honing door Ton geoogst en verkocht tijdens de jaarlijkse Open Tuinendagen. Een deel van deze opbrengst gaat naar het goede doel van dat jaar. Voor meer informatie over het houden van bijen kunt u de volgende website bezoeken: https://www.bijenhouders.nl/